Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Csomagjainkat a GLS futárszolgálat szállítja házhoz, melyet bankkártyával is kifizethet a futárnál utánvétes vásárlás esetén.

Díjmentes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén! A nagy és súlyos termékek kivételt képezhetnek.

Fizetési megoldás
Bankkártyás fizetés

Hírlevél
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Látogató számláló
0
0
5
6
0
8
3

Gyakran Ismételt Kérdések

Ezt a menüpontot két okból hoztuk létre. Az egyik, hogy ténylegesen megpróbáljunk olyan kérdésekre előre választ adni, amit valóban feltettek, vagy fel szoktak tenni leendő, vagy meglévő ügyfelek. 

Illetve megpróbálunk olyan hasznos tanácsokkal szolgálni a víztisztító készülékekkel kapcsolatban, amelyek tapasztalatokon alapulnak, és reményeink szerint segíthetnek az ügyfeleinknek. 

Melyik a jobb, a fordított ozmózis, vagy az UF membrán?

Hogyan működik az UF membrán?

Hogyan működik a fordított ozmózis membrán?

Miért van a tartály?

Mit jelent a fordított ozmózis membránnál a GPD szám?

Tartályos, vagy tartály nélküli, ha már fordított ozmózis?

Mikor kell nyomásfokozó pumpával ellátott készülék, mi a különbség a pumpás és a nem pumpás készülék között?

Szükség van-e az ásványi anyag visszasózó patronra?

Milyen az íze az UF membránnal és a fordított ozmózis membránnal előállított víznek?

Vízköves marad a vizem, ha veszek egy víztisztítót?

Mekkora hely kell a víztisztítónak?

Meddig lehet használni egy zuhanyszűrőt?

Jobbak a 300.000-500.000 Forintba kerülő víztisztítók?

Mi a különbség az ionizátorok és a víztisztító készülékek között?

Mennyit ér egy használt víztisztító?

 

-

Melyik a jobb, a fordított ozmózis, vagy az UF membrán?

Ahhoz, hogy eldöntsük nekünk melyik a jobb az is egy fontos szempont lehet, hogy melyiknek milyen íze van. Ha a szűrés tökéletessége alapján akarunk dönteni, akkor a fordított ozmózis a jobb. Jelenleg sincs a fordított ozmózis szűrési technológiánál jobb a világon, és nem is lesz. Ez azért van mert a fizikai szűrést már nem lehet, vagy inkább nincs miért tovább finomítani. A fordított ozmózis membrán lyukszerkezetén, a 0,0001 mikron méretű fizikai részecskéknél nagyobb méretű anyagok egyszerűen nem férnek át. Ami annál kisebb, az alig van olyan, ami nem víz molekula. Ezért tehát ezt már nem nagyon van hova fokozni. Egy házatartásban legalábbis ez több is mint ami elvárható egy víztisztítótól. Ezért mi személy szerint a fordított ozmózis technológiát kedveljük jobban. Mivel sajnos úgy néz ki, hogy egyre többen élünk a földön, annak szennyezettsége is egyre nő, ahogy  vizeinké is. De a fordított ozmózis membrán a legdurvábban szennyezett vízből is ihatót állít elő.

-

Hogyan működik az UF membrán?

Az UF membrán arra hasonlít, mintha összefognánk egy marék makaróni tésztát, melynek ugyebár üreges csőszerű formája van. Az UF membrán nagyon hasonló, csak az anyaga lágy, huzal szerű Poliszulfon. Nagyon ellenálló a hőmérsékletnek és a vegyszereknek. A víz a huzal szerű rostok oldalán lévő apró lyukakon beáramlik belülre. Ez adja a szűrés lényegét. A rostok úgy vannak rögzítve a membrán házhoz, hogy a beáramló víznek mindenképpen át kell haladnia a rostokon, mielőtt tovább megy. Az UF membrán szűrési teljesítménye 0,1 - 0,4 mikron. Viszonylag elfogadható ütemben halad át rajta a víz, így az UF membrános készülékek átfolyós rendszerűek. Megnyitjuk a csapot és jön is a víz. A szennyeződést magában tartja. Ennél a membránnál, ha lehet még jobban oda kell figyelni az időszakos cserére. Ha nagyon szennyezett a víz, akár el is dugulhat. Az ilyen esetekben inkább a fordított ozmózis membránnal szerelt készüléket ajánljuk. Sok szennyeződést képes kivenni a vízből, mint pl. lebegő szerves szennyeződések, rozsda, homok, vírusok, baktériumok egy része, és nehéz fémek egy részét is.

-

Hogyan működik a fordított ozmózis membrán?

 

A fordított ozmózis a szennyeződések 95-98%-át képes eltávolítani. Házi víztisztításra és ipari felhasználásra egyaránt alkalmazzák. Ide tartozik a tengervízből való nagymennyiségű tiszta ivóvíz előállítása is. Egyszerűen: a fordított ozmózis egy olyan víztisztítási eljárás, ahol a vizet átpréselik egy mikroszkopikus pórusokkal ellátott membránon. Így csak a tiszta víz tud áthaladni rajta, a sók, a szennyeződések, baktériumok és vírusok a lefolyóba kerülnek kivezetésre.A membrán több, vékony rétegből tevődik össze, melyek spirális alakban fel vannak tekerve egy műanyag, furatokkal ellátott cső körül. A membrán pórusai olyan parányiak, hogy a vízmolekulákat átengedi, de a vízben található oldott száraz anyagokat, szennyeződéseket visszatartja. Amikor a beáramló víz keresztülhalad a membrán felszínén, a vízmolekulák behatolnak a membrán felszínébe és spirál alakban körbefolyva a cső közepén összegyűlnek - ez a tisztított víz. A hátra maradt szennyeződések fennakadnak, és a továbbáramló vízzel a lefolyóba kerülnek kivezetésre. Ez a szűrési technológia, tökéletessége miatt elég lassú is. 

 

-

Miért van a tartály?

Tartály a fordított ozmózis membránnal tisztító készülékeknél fordul elő. Ez a szűrési technológia igen lassú. Nagyobb mennyiségű víz, mire átpréselődik a membrán hártyán, lemegy a nap. Tényleg lassú. Percekig is eltarthat egy nagyobb pohár vizet kapni belőle. A víztisztító készülék nyugalmi helyzetben, amikor mi nem használjuk, betermeli a tartályba a tiszta vizet. Amikor mi a csapot megnyitjuk, akkor az előre elkészített tiszta vizet adagolja vissza nekünk a készülékünk a tartályból. Ahogy kezd fogyni a tartályból a viz, a készülék érzékeli a nyomás csökkenést és bekapcsolja ismét a víz tisztítás funkciót. Azonban nem fogja utólérni a vízlevétel sebességét, így a tartály kapacitásához mérten ki fog fogyni a vizünk. A legegyszerűbb készüléknél (néhány változót figyelmen kívül hagyva) is beletelik kb. 1,5 - 2 órába, mire ismét feltelik a tartályunk. Ez persze a legtöbb háztartásban soha nem fog gondot okozni, mert ritka, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű vizre van szükségünk mint 8-10 liter.

-

Mit jelent a fordított ozmózis membránnál a GPD szám?

A GPD (Gallon Per Day) szám azt jelenti, hogy egy 24 óra alat a membrán mekkora mennyiségű tiszta vizet képes termelni. Egy 50 GPD-s membrán 50 Gallont, vagyis kb. 190 litert. Minél nagyobb ez a szám, annál több vizet képes termelni egy nap alatt. A Magyarországon legrégebben megjelent készülékeknél csak az 50 GPS-s membrán volt eleinte, aztán jött a 75 GPD-s, majd a többi. A háztartásokban használatos készülékeknél a maximum jelenleg a 300-400 GPD-s membrán (Nincs is nagyobbra szükség, mert ezek már átfolyós készülékek). Arról beszéltünk, hogy a membrán egy papír csík szerű anyag, ami fel van tekerve egy műanyag csőre. Mint a folpack. Azt fontos tudni, hogy amikor elkezdték a nagyobb teljesítményű membránokat gyártani, akkor az nem volt szempont, hogy ez a szűrési minőség rovására történjen. A normál méretű membránház átmérője ugyanis adott. A membrán felületét nagyobb tekercsszámokkal növelték meg. Rájöttek, hogy honnan lehet egy kicsi helyet elvenni és még egy kicsi membrán hártyát hozzá tenni. Tehát a membrán teljesítmény méretétől függetlenül ugyan azt a vízminőséget produkálja. Csupán más mennyiséget állít elő egységnyi idő alatt, és van némi eltérés abban, hogy melyik gazdaságosabb a szennyvíztermelés mennyiségével kapcsolatban. Azt tapasztaltuk, hogy a nagyobb GPD-s számmal rendelkező membránok kicsit gazdaságosabbak, ugyan olyan körülmények között.

-

Tartályos, vagy tartály nélküli, ha már fordított ozmózis?

Ez nyilván pénztárca függő is, mivel a tartály nélküli, átfolyós fordított ozmózis membránnal ellátott készülékek egyelőre drágábbak a tartályos változatoknál. A másik nem elhanyagolható szempont, hogy az átfolyós készülékek, pont egy tartálynyi hellyel kevesebbet foglalnak el a konyhai alsószekrényből. A karbantartás árának tekintetében van némi eltérés, de nem látok jelentős különbséget. Nálunk például mindkettőnek az átalánydíja ugyan az. Aztán ott van még a tartály. Ha valaki megteheti anyagilag, hogy a vásárlás alkalmával kicsit többet fizessen egy készülékért, akkor én az átfolyósat javasolom. A kezdő kiadás több, a fenntatás kb. ugyan annyi. Viszont nincs ott a tartyály, ami szerintem amúgy is a gyenge láncszem a rendszerben. Miért? A tartály egy zárt rendszer, nem lehet szétszedni és tisztítani, csak befecskendezéssel fertőtleníteni. Éppen ezért nem lehet javítani sem, ha tönkre megy. Ha nem adja vissza a vizet, mert elment belőle a nyomás, akkor még van esély rápumpálással, de ha átszakad a gumibelső, akkor annyi. Erről a tartályoknál a termék menüben talál még információt.

-

Mikor kell nyomásfokozó pumpával ellátott készülék, mi a különbség a pumpás és a nem pumpás készülék között?

Ezeknek a nyomásfokozó pumpa nélküli fordított ozmózis membránnal felszerelt készülékeknek a működéséhez, kell nagyjából 2,8 - 3 bar hálózati víznyomás, de jó ha nem több 6 -7 bar-nál, mert akkor meg az lehet a baj. Ha az alsó értékhez van közel, vagy alacsonyabb a hálózati víz nyomása, akkor nagyon lassan és gazdaságtalanul működik a víztisztító. Több a szennyvíz termelési aránya. Ekkor jön képbe a nyomás fokozó pumpával ellátott fordított ozmózis víztisztító. A pumpa előállítja a szükséges nyomást a készülék számára, ha alacsony a hálózati víz nyomása. A pumpás készülékek gazdaságosabban működnek, mint a pusztán a hálózati víznyomással működő pumpa nélküli készülékek. A motor segítségével gyorsabban feltelik a tartály és sokkal egyértelműbb a nyomáskapcsolónak, ha eléri a megfelelő nyomást a készülék, hogy mikor kell kikapcsolnia. Egy egyszerű méréssel meg lehet állapítani a víznyomást, mielőtt vásárol egy készüléket. Persze otthon nem lesz ilyen eszköze, de mi el tudjuk végezni ezt a mérést. Van egy másik megoldás is. Ha felhívja a lakhely szerinti víz szolgáltatót, akkor a címe alapján legtöbbször tudnak információt adni az Ön környékén lévő nyomással kapcsolatban. Az sem ideális, ha nagyon magas a nyomás. Ekkor megfelelő a pumpa nélküli készülék, de egy külön megvásárolható nyomáscsökkentő eszközzel kell beállítanunk, egy a készülék számára is megfelelő nyomás értéket.

-

Szükség van-e az ásványi anyag visszasózó patronra?

Oké, ez a téma olyan mint egy facebook poszt. Vegyes érzelmeket vált ki. Ha ezt írom az a baj, ha azt, akkor meg az és van ellentmondás is az okban. Legelőször is hozzáteszem, hogy jómagam nem használom a visszasózó patront, és egy átfolyós fordított ozmózis membránnal felszerelt készülékem van.

Az emberi szervezet az ásványi anyagokat a szilárd táplálékból veszi fel. Tette ezt régebben sokkal jobban, mint mostanában. Gondolok itt a silányabb minőségű táplákékra, mindegy, hogy növény, vagy állati eredetű. A vízben lévő szervetlen ásványi anyagok elhanyagolható része hasznosul. A törvényi előírás szerint viszont az ivóvíznek tartalmaznia kell bizonyos mennyiségű ásványi anyagokat. Így tehát, mivel ez előírás, kitalálták az ásványi anyag visszasózó partont, ami viszont emlékeim szerint, már régen volt mikor ezeket mértük, nem pótol vissza annyit, amennyi elő van írva. Mégis ezekkel már engedélyezik a készülékeket. Sok készülék van forgalomban, ami nem tartalmazza az ásványi anyag visszasózó patront. Én is emellett tettem le a voksomat. Minek, ha úgysem szívódik fel, ráadásul hajlamos vagyok a vesekő képződésre.

Még egy dolog, a Traditional átfolyós készülékeken sincsen, az viszont el van látva egy kis csappal, aminek a segítségével a tisztított vízbe bele lehet mixelni a csapvizet. Ezzel lehet szabályozni a víz TDS értékét. Lesz benne egy kis ásványi anyag is, viszont csapvíz is. 

-

Milyen az íze az UF membránnal és a fordított ozmózis membránnal előállított víznek?

Amíg nem kerül szóba egy víztisztító készülék, addig általában az sem merül fel senkiben, hogy milyen íze van a víznek. Megszoktuk, hogy klóros vagy mi. Rossz íze van, büdös. Sokak szerint a víznek nincs is íze. Előfordult sokszor az irodában, hogy megkóstoltattam leendő ügyfeleimmel egymás után a csapvizet és a tisztított vizet. Azonnal kiderült, hogy mégis csak van valami különbség. Az UF membránnal előállított víz íze minket leginkább a mentes ásványvízre emlékeztet.  Abszolút klórmentes és jó íze van, egyszerűen finom.

A fordított ozmózis membránnal kezelt víz íze már kicsit más. Van aki azt mondja erre, hogy üres, nyers vagy keserű. Az tény, hogy a csapvizzel összehasonlítva van egy markáns íze. Nem tudom ezt jobban leírni, elüt, de nagyon a csapvíztől.  Van akiket egyből a tiszta forrásvízre emlékeztet. Van aki el sem tudja képzelni, hogy ezt igya miután megkóstolta. Az utóbbiakhoz tartoztam én is. Akiknek nem ízlett, kivétel nélkül minden esetben ez a nézet megváltozott néhány hét alatt. Annyira, hogy nem is akarnak más vizet inni, hacsak nem muszály. Gondolom,  hogy először van egy tisztulási folyamat, aminek meg kell történnie a testben. Biztosan lehet még erről olvasni máshol. Akinek nem ízlik elsőre, azt szoktam javasolni, hogy először mixelje a tiszított vizet azzal amit eddig ivott és fokozatosan álljon át. Ez működik :)

 

-

 

Vízköves marad a vizem, ha veszek egy víztisztítót?

Az attól függ melyik víztisztító készülékről beszélünk. Ha az UF membránosról, akkor vízköves marad. Ez ugye a forralóban szokott például látványosan lerakódni. Csúnya sárgás fehér formában. Az UF membrános készülék vizét használva kb. ugyan úgy le fog rakódni, csak sokkal fehérebb lesz, mert egy csomó szennyeződést kivesz a vízből a membrán.

Ha a fordított ozmózis membránnal kezelt vizet használjuk ugyan így, akkor egyáltalán nem fog lerakódni a vízkö, mert egy lágy vizet készít a készülék. Az ásványi anyag visszasózó patron használatával lehet, hogy lesz egy kis lerakódás, de koránt sem annyi, mint a csapvíznél. A Supreme 6 lépcsős készülékünknek, mely tartalmaz ásványi anyag visszasózó patront is, a csaptelepe két állású, vagyis ezen a készüléken külön lehet venni a tiszta ozmózis vizet és az ásványi anyagokkal dúsított vizet.

-

Mekkora hely kell a víztisztítónak?

A legtöbb víztisztító berendezés kb. akkora, mint egy nagyobb számítógép ház. A készülékek leírásánál megtalálni a méreteket is. Két ajtós konyhai szekrényben nagyon kevés kivétellel el szokott férni. Egy ajtós szekrények többségében is, de ezt jobb ellenőrizni egy gyors méréssel. Hely szűke miatt sok esetben előfordult már, hogy máshova kellett tenni a vízisztítót, nem a konyhai szekrénybe. Ha nem biztos benne, hogyan lehet megoldani az elhelyezést, akkor keressen minket tanácsért.

-

Meddig lehet használni egy zuhanyszűrőt?

A zuhanyszűrő termékeknél fel van tüntetve a nagyjáboli élettartam. Ez általában fél év, de van, hogy 2-4 hónap.  Az élettartamot a következők is befolyásolják: hányan használják, mennyire meleg vízzel, mennyire klóros a víz. Azt tapasztaltuk, hogy egy féléves élettartamnál, ha ketten használják, akkor nagyjából kijön a fél év. Ha hárman-négyen, akkor kicsit lerövidülhet, de még ott a többi tényező is. Azért a legtöbbször kibírja a fél évet. "Mikor kell cserélni?" szokták még kérdezni. Kb. fél évente, de ha érezni ismét a klór szagát a zuhanyzásnál, akkor már lehet is cserélni.

-

Jobbak a 300.000-500.000 Forintba kerülő víztisztítók?

Szögezzük le az elején, hogy nem az ionizátorokról beszélünk, hanem víztisztító berendezésekről, melyben fordított ozmózis membrán lapul. És ezzel nagyjából el is árultam mindent. Ezeket a drága víztisztítókat rendszerint saját ügynökökkel, ügynök hálózattal rendelkező cégek értékesítik, és rendszerint egy ettől teljesen eltérő termék palettájuk is van.

Egy nagyon egyszerű kérdést kell feltennie az értékesítőnek: Fordított ozmózis membrán tisztítja a vizet a készülékben?

Aztán tegye fel a kérdést saját magának: Olyan készüléket akarok, mely fordított ozmózis membránnal tisztítja a vizet?

Ha mindkét kérdésre igen a válasz, akkor nagyon egyszerű a képlet, mert ebben az esetben nem érdemes Kb. 50.000 - 200.000 Ft-nál többet költeni egy ilyen készülékre.

Véleményem szerint mindegy, hogy az fordított ozmózis membrán milyen drága, vagy egyszerű köntösbe van öltöztetve. Belenéztem ilyen készülékekbe, tényleg vannak benne drága alkatrészek, de ne felejtsük el, hogy több ember jutalékát is fizetjük egy ilyen vásárlással. Egy a lényeg, a szűrési technológia, az pedig ugyan az. A helyi adottságok, mint a víznyomás, szekrény mérete, vagy az igényeink miatt eltérő lehet, hogy szükség van-e nyomásfokozós készülékre, vagy sem. Ez befolyásolhatja az árat. A rövid válaszom tehát, nem.

-

Mi a különbség az ionizátorok és a víztisztító készülékek között?

 

Az ionizátorok elektromos árammal kezelik a vizet. Tulajdonképpen elektrolízissel ketté választja a vizet. A különböző pozitív és negatív töltöttségű részecskéket egy oldalra csoportosítja és savas illetve lúgos vizet állít elő. A savas vizet elengedi a lefolyóba (ezt szokták pl. gyümölcsmosásra ajánlani), a lúgosat lehet venni az ivóvizes oldalon. Az ionizátorok is tulajdonképpen szűrik a vizet, ezért azt is víztisztító kategóriába sorolják. Amikkel én talákoztam eddig, azokban maximum 2 darab szűrőbetét van. Egy polipropilén, jobb esetben 1 mikronos, és egy szénszűrő. Nagyon sok jó hatása van az így előállított lúgos víznek azzal együtt, hogy közel sem olyan tiszta, mint a fordított ozmózis membránnal előállított víz. Annak idején, amikor indult a vállalkozásunk, mi is a lúgosításra alapoztunk. Nem ionizátorokkal, vagyis elektromos árammal, hanem speciális kerámiabetétekkel és nagyon sok jó tapasztalatunk volt. Ma már másként gondolkozok a lúgosításról. Nincs semmi bajom az ionizátorokkal, de én a fordított ozmózis technológiát jobbnak tartom személy szerint. Mindenki maga tudja, hogy mire van szüksége.

-

Mennyit ér egy használt víztisztító?

Volt egy idő, amikor felgyűltek nálam készülékek. Volt, aki lecserélte a régit, volt aki magasabb minőségűre váltott. Nem volt szívem kidobni fordított ozmózis készülékeket. Elmostam őket és ott sorakoztak a polcon, míg végül gondoltam egyet. Csináltam tehát a weboldalamon egy menüpontot használt készülékekre, talán még leveleket is küldtem ki ezzel kapcsolatban. Egyetlen darab készüléket vitt el valaki, és nem adtam drágán egyáltalán. Nekem nem érte meg, nem az lett volna a célom, hogy nagyobb nyereségre tegyek szert, hanem, hogy az is hozzá tudjon jutni, aki nem tud újat venni. Akkor mi ezzel a gond?

A készűléket el lehet mosni, fertőtleníteni szépen. Még a membránházat is. Viszont a tartályt nem adja tovább az ember, hiszen a kiszereléstől a megvásárlásig ki tudja mennyi idő telik el, és amúgy sem na. Tehát az eleve kuka. Adunk tehát a készülék mellé egy teljes szűrő garnitúrát, ami egy 5 lépcsős készüléknél kb. 23.000 Ft., adunk egy tartályt is, legyen kb. 15.000 Ft., a használt csapok állapota miatt vagy eleve kuka, vagy nem higiénikus azt sem csak úgy tovább adni, az megint kb. 7.000 Ft, és még nem beszéltünk az új csövekről, csatlakozókról, nyomáskapcsolókról, bekötő idomról amik esetleg nem megmenthetőek, és mindezt csomagoljuk be. Ugye kapizsgáljuk már? 

 

Webáruház készítés